вівторок, 27 липня 2021 р.

8 травня 2021 року

Український етнограф 
Володимир Гнатюк
150 років від дня народження Володимира Гнатюка Видатного українського етнографа, фольклориста, мовознавця, літературознавця, мистецтвознавця, перекладача, громадського діяча, академіка АН України, члена Чеського наукового товариства, Празької та Віденської Академії наук - виповнюється 8 травня 2021 р. (1871-1926).
Усе багатство й розмаїття його творчої спадщини ще й досі, на жаль, не вивчено.
Феномен цієї людини можна якоюсь мірою зрозуміти, звернувшись до тієї спадщини, яку він залишив, і проаналізувавши різні напрями його громадської діяльності: видатний фольклорист, етнограф, мовознавець, літературознавець, історик, журналіст, редактор, книговидавець, перекладач, соціолог, демограф. За період з 1902 по 1926 рр. вчений опублікував шість томів фольклорно-етнографічних матеріалів, поклавши початок їх систематизованому науковому виданню.
Народившись у с.Велесневі (нині Тернопільська область) й проживши майже все своє життя в Австро-Угорщині, Володимир Гнатюк був єднальною ланкою передової української інтелігенції Галичини і Наддніпрянщини.
Пам'ятником Володимиру Гнатюку є не лише його видання, а й "Тіні забутих предків" Михайла Коцюбинського і "Кам'яна душа" Гната Хоткевича. Бо саме Володимир Гнатюк заохотив літераторів відпочивати в Карпатах у Криворівні й умовив написати твори з гуцульського життя, надсилав фольклорно-етнографічні матеріали.
У студентські роки Гнатюк познайомився з Іваном Франком, Олександром Колессою, Михайлом Грушевським. І це знайомство вплинуло на все його життя.
Ще студентом він почав збирати фольклор, а під час навчання у Львівському університеті багато мандрував Закарпаттям, Східною Словаччиною та Південною Угорщиною. - там, де жили українці-русини. І всюди Гнатюк записував їхні пісні, казки, анекдоти.
Іван Франко назвав його "феноменально щасливим збирачем усякого етнографічного матеріалу, якому з наших давніших збирачів, мабуть, не дорівняв ні один".









Немає коментарів:

Дописати коментар