пʼятницю, 23 липня 2021 р.

29 березня 2021 року

Цілителька дитячих душ
Марійка Підгірянка


Сьогодні, 29 березня виповнюється 140 років від дня народження Марійки Підгірянки!
Марійка Підгірянка - псевдонім Марії Омелянівни Ленерт-Домбровської, української поетеси.
Почала писати Марія ще в юності. Тоді й обрала собі літературний псевдонім Марійка Підгірянка, - в знак любові та пошани до рідного прикарпатського краю. Більшість творів поетеса написала для дітей та про дітей. Основні мотиви її віршів - оспівування краси рідного краю, природи Карпат.
Понад сорок років пропрацювала Марія Омелянівна на ниві народної освіти, несла людям світло й добро. Щирі, мелодійні вірші Марійки Підгірянки допомагали школярам запам'ятати букви, засвоїти арифметичні дії, пояснювали різноманітні явища природи. Марія Омелянівна віддавала дітям усі свої сили, творчість, доброту. Вона була не просто вчителькою, а й старшим товаришем. Тому в неї про школу, школяриків так багато віршів.
Бджілоньки - на квіти,
Дітоньки - до школи,
Там збирають мудрість,
Як мед в полі бджоли.
М. Підгірянка
Учні любили свою вчительку за лагідне, уважне й доброзичливе ставлення до них, за цікаве навчання, за те, що розповідала їм народні казки, захоплюючі легенди з історії рідного краю. Вчителька влаштовувала цікаві ігри на перервах, розучувала з дітьми українські народні пісні, колядки, щедрівки. Поетеса бувала з дітьми на природі, навчала їх вишивати, малювати, розписувати писанки, готувала з ними вистави.
Марійка Підгірянка справді народна, щира, ніжна, талановита поетеса. (М. Рильський)

Немає коментарів:

Дописати коментар