вівторок, 27 липня 2021 р.


18 квітня 2021 року

"На берегах пам'яті"



Сьогодні виповнюється 84 роки українському поету, журналісту, майстру історично-пригодницьких творів для дітей і підлітків - Володимиру Рутківському!

Володимир Рутківський родом із Черкащини (18.04.1937 р., с. Хрестителеве). Ще у шкільні роки він виявив неабиякі здібності до історії й навіть очолював археологічний гурток при школі. Його перші твори вийшли друком ще у 1959 році.
Але найбільшу популярність йому принесли романи про пригоди джур. Спочатку були три книги: «Джури козака Швайки», «Джури-характерники», «Джури і підводний човен». У 2012 році автор отримав за цю трилогію Шевченківську премію. А згодом несподівано для всіх вийшла і четверта частина із серії про джур, а саме — «Джура і Кудлатик». І таким чином, трилогія стала тетралогією. Це неймовірні історії для дітей, в яких автор нерідко змішує історичну дійсність з фантастичними мотивами для створення інтригуючих пригодницьких сюжетів.
Це за його книжками сьогодні знімають фільми, і це його видавці наполегливо вмовляють написати продовження улюблених історій!
«Я переконаний, що позбутися дитинства – це все одно, що позбутися пам’яті. Ви бачили очі людини, яка не може збагнути, звідкіля вона і як її зовуть?»
«Власне, натхнення для мене – то як блискавка в голові. За якусь мить вона освітить все, що я зібрав, причому на першому плані якимось дивом виникає те, що мені найбільше потрібно саме цієї миті».
«Яке то неймовірне щастя — бути просто людиною!»



Немає коментарів:

Дописати коментар