суботу, 29 січня 2022 р.

ВІДОМИЙ ПОЛЯК ІЗ ТЕРНОПОЛЯ
 29 січня 1856 року у Тернополі народився Александер Брюкнер – польський славіст, історик культури, член Польської Академії наук з 1888 р., іноземний член-кореспондент Петербурської АН з 1889 р. та інших іноземних Академій, член НТШ у Львові.
Навчався в університетах Львова (1872 – 1875), Відня, Берліна та Лейпціга. Працював доцентом Львівського та Берлінського університетів, професором слов’янських мов і літератур у Берлінському університеті (1881 – 1924).
 Значення творчого внеску А. Брюкнера у славістику й особливо в полоністику важко переоцінити. У всякому випадку, для поляків він був уособленням польської національної науки. Його праці знали в усьому солв’янському світі, ймення вченого з повагою згадував кожен славіст чи літературознавець. І хоча з Тернополем і Бережанами, де в будинку діда-бургомістра Бережан минуло дитинство А. Брюкнера, пов’язані лише перші роки його життя, вчений не раз згадував ці міста як той наймиліший і найсвітліший край, яким може бути лише батьківщина. У Тернополі його іменем названа вулиця.

Немає коментарів:

Дописати коментар