пʼятницю, 12 лютого 2021 р.

2 лютого 2021 року

ІВАН ПУЛЮЙ- ВЧЕНИЙ І ПАТРІОТ


«…Нема більшого гонору для інтеліґентного чоловіка, як берегти свою і національну честь та без нагороди вірно працювати для добра свого народу, щоб забезпечити йому кращу долю».
Іван Пулюй

2 лютого 1845 року в м.Гримайлів на Тернопільщині народився відомий український фізик та електротехнік, винахідник, організатор науки, публіцист, перекладач Біблії українською мовою, громадський діяч. Один із першовідкривачів радіоактивного випромінювання. Професор і ректор Німецької вищої технічної шкорли в празі, державний радник з електротехніки Королівства Богемія і Мапкграфства Моравія. Дійсний член Наукового Товарситва імені Шевченка, почесний член Віденського електротехнічного товариства.
Іван Пулюй





Народився Іван Пулюй другого лютого 1845 року в релігійній греко-католицькій родині у містечку Гримайлові на Тернопільщині. Закінчив Тернопільську гімназію (1865р.), теологічний (1869р.) і філософський (1872р.) факультети Віденського університету. 1876 року захистив докторську дисертацію та здобув ступінь доктора філософії Страсбурзького університету. Автор близько 50 наукових і науково-популярних праць із фізики та електротехніки українською, німецькою та англійською мовами. Іван Пулюй був дійсним і почесним членом НТШ імені Шевченка, належав до когорти вчених світової слави, що формували світ двадцятого століття.
Знаменитий фізик і електротехнік Іван Пулюй стояв біля витоків одного із найвизначніших досягнень людства — відкриття Х-променів, отримав перші високоякісні світлини з їх застосуванням. Всі експерименти з Х-променями вчений проводив з вакуумними трубками власної конструкції. Об’єктом його уваги були також проблеми молекулярної фізики, дослідження властивостей та природи катодних променів.
Одним з улюблених занять Івана Пулюя був переклад релігійних праць із стародавніх мов. Спільно з відомим істориком, письменником, етнографом, перекладачем антелеймоном Кулішем та широко знаним письменником Іваном Нечуєм-Левицьким Іван Пулюй зробив перший переклад українською мовою Нового та Старого Заповітів.
Помер видатний вчений та громадсько-культурний дiяч Iван Пулюй 31 сiчня 1918 року у Празi, де i похований.

Немає коментарів:

Дописати коментар