пʼятницю, 19 лютого 2021 р.

 19 лютого 2021 року

ДЕНЬ ДЕРЖАВНОГО ГЕРБА


19 ЛЮТОГО В УКРАЇНІ ВІДЗНАЧАЮТЬ ДЕНЬ ДЕРЖАВНОГО ГЕРБА


Під знаком Тризуба обороняли Українську Народну Республіку, він був на нагородах і листівках Української повстанської армії, на лацканах піджаків учасників багатотисячних мітингів проти комуністичного тоталітарного режиму наприкінці 80-х .

19 лютого 1992 року, Верховна Рада України затвердила тризуб як Малий герб України, визначаючи його головним елементом великого Державного Герба України. Ним став золотий Тризуб на синьому щиті — національний символ українців часів визвольних змагань XX століття.

Варто пам'ятати:

-Тризуб має тисячолітню історію. У давні часи це був знак князівського роду Рюриковичів – правителів Русі.
-У часи Української Народної Республіки Тризуб затверджено державним гербом України, що підкреслює спадкоємність із попередніми періодами української історії.
-У ХХ столітті Тризуб став символом боротьби українців за незалежність. Радянська тоталітарна система затаврувала його як “націоналістичний знак”. Використання Тризубу в СРСР заборонялося, “винуватців” жорстко карали.
-Відновивши незалежність у 1991 році та обравши Тризуб державним гербом, Україна продемонструвала наслідування традицій Української Народної Республіки.
-Російська агресія в Криму і на сході України розпочалася із знищення Тризуба як маркера української ідентичності.
-Тризуб об’єднує українських патріотів, які сьогодні захищають наш суверенітет і територіальну цілісність України.
-Для українців у всьому світі Тризуб символізує зв’язок із Батьківщиною.

Немає коментарів:

Дописати коментар