четвер, 2 лютого 2023 р.

 МАЙСТЕР ОПОВІДАНЬ, ЧУТТЯМ ОГРІТИЙ

2 лютого 1863 р. в с. Бордуляки, Львівської області народився Тимотей (Тимофій) Бордуляк - український письменник, священник УГКЦ, просвітянин та громадський діяч.

Народившись на Львівщині, Тимотей Бордуляк більшу частину життя прожив на тернопільському Поділлі, виконуючи душпастирські обов'язки та займаючись літературною і громадською діяльністю.
В 1890 - 1893 роках отець Тимотей був парохом села Голгоча. До священницької служби він ставився дуже відповідально, вважав її своїм святим обов'язком. Ретельно готувався до кожної церковної проповіді, складаючи детальні тези. Частина їх збереглася у родинному архіві. Проживав в цей час отець у селі Заставці. Тут він збирав усну народну творчість, любов до якої передалась йому від матері Єви. Перекладав художні твори з багатьох мов.
В цей період душпастирської служби він також написав сім оригінальних поезій та перше своє оповідання "Дай, Боже, здоровля корові!", яке було зразу ж опубліковане у львівській газеті "ДІЛО" та стало візитівкою творчості молодого літератора.
З весни 1893 жив і працював на вперше заснованій парафії у селі Городище де вболівав за рідну мову, виступав проти спольщення українців. Організував дві однокласні школи. Саме цей період у житті о. Тимотея був найбільш творчим: він підтримує зв’язки із літераторами Східної та Західної України. Листується із Іваном Франком, Михайлом Коцюбинським, Осипом Маковеєм. Тут він пише оповідання «Жура», «Ось куди ми підемо, небого», «Діти», «Нічний привид», «Рішучий крок», «Михалкові радощі», «Бідний жидок ратиця», «Для хорого Федя», «Жебрачка» та інші.
В 1900 р. у Городищі та сусідніх Носівцях організував початкові школи з українською мовою навчання. У Носівцях заклав ще і читальню та громадський шпихлір. Заснував також та очолив осередок "Просвіти".
В 1905 р. родина перебирається в село Великий Ходачків де його обрали головою сільського осередку "Просвіти", членом управи шкільними справами. З його допомогою було засновано кооператив "Сільський господар", позичкові каси. Виконуючи душпастирські обов'язки, отець часто відвідував селян у їхніх домівках, розмовляв з ними, давав корисні поради, пізнавав їхнє життя, вникав у їхні справи. І таким чином знаходив теми для нових творів.
 Постійно цікавився новинками української та зарубіжної літератури. Зібрав велику бібліотеку.
16 жовтня 1936 року він відійшов у вічність. Поховали його у Великому Ходачкові в сімейному гробівці.
На Тернопіллі бережуть пам'ять про Тимотея Бордуляка як про людину, що багато потрудилася для духовності і культури краю. У Великому Ходачкові на будинку колишнього проборства, де в 1905-1936 рр. проживав священик, відкрито меморіальну таблицю з його барельєфом. Є в селі і пам'ятник письменнику, біля підніжжя якого - земля привезена з його батьківщини - села Бордуляки. У 2016р. було відкрито кімнату-музей, де зберігаються особисті речі Тимотея Бордуляка.







Немає коментарів:

Дописати коментар