понеділок, 19 грудня 2022 р.

 ФЕНОМЕН МАРІЇ МАТІОС
19 грудня день народження Марії Матіос - відомої української письменниці, прозаїка і поетеси, публіцистки, лауреатки Шевченківської і багатьох інших літературних премій, народної депутатки України двох скликань.Народилася письменниця на Буковині. Має унікальне дослідження своєї родини, що корінням сягає 1790 року.
Перші вірші надрукувала у 15 років. Закінчила філологічний факультет Чернівецького державного університету, відділення української мови та літератури.
Працювала відповідальним секретарем "Буковинського журналу", Чернівецької обласної організації Спілки письменників України, в Раді Національної безпеки і оборони України.
У 1992 році дебютувала як прозаїк в журналі "Київ".
Марія Матіос - авторка кількох поетичних збірок, але найбільшу популярність їй принесли прозові твори, перекладені багатьма мовами.
Національний бестселер - роман Марії Матіос "Солодка Даруся" було визнано найкращою книгою першого 15-річчя Незалежності, яка найбільше вплинула на українців. Саме з цією книжкою Марія Матіос стала лауреаткою Шевченківської премії. Це приголомшлива розповідь про нещадні жорна історії, невитравлюване людське зло і незнищенне добро водночас.
Марія Матіос - трикратна переможниця конкурсу "Книжка року": у 2005 р. - "Солодка Даруся", у 2008 р. - "Майже ніколи не навпаки", у 2019 р. - "Букова земля".
Вистави за романами Марії Матіос є не менш популярними за літературні твори письменниці.


Немає коментарів:

Дописати коментар