четвер, 10 лютого 2022 р.

БОРЕЦЬ ЗА НЕЗАЛЕЖНІСТЬ УКРАЇНИ

  10 лютого 1895 – у містечку Пула (нині Хорватія) народився Вільгельм Габсбург (Василь Вишиваний), нащадок королівської династії Габсбургів, ерцгерцог, якого вважали претендентом на гетьманську булаву, політик, дипломат, поет, полковник Легіону Українських Січових Стрільців та Армії УНР.З 12 років Вільгельм Габсбург жив у місті Живець у Західній Галичині. Там він і почав знайомитись з українською культурою, вивчати мову, читати книжки українських письменників та поетів. 1915-го закінчив військову академію і поїхав на фронт, де командував українською сотнею. Згодом – армійською групою, до складу якої належав легіон Українських січових стрільців. Розмовляв українською, під одностроєм часто носив вишиванку, яку йому подарував один із підлеглих. За це отримав прізвисько Василь Вишиваний.
  До кінця життя Василь Вишиваний вважатиме себе українцем. Після поразки Української революції він житиме у Відні. 1947-го його заарештує радянська секретна служба СМЕРШ, інкримінуючи шпигунську діяльність з західними державами та зв'язки з ОУН. А згодом Вільгельма Габсбурга перевели до Лук'янівської в’язниці Києва.
Разом з українськими вояками він розділив тягар боротьби за Україну. Свою поетичну збірку «Минають дні...» з 23 віршів присвятив українським січовикам: «Борцям, що впали за волю України». Він став поборником українських інтересів, за які поклав життя у Лук’янівській в’язни
ці.



Немає коментарів:

Дописати коментар