середу, 5 лютого 2020 р.

5 лютого 2020 року
             ГАЛИЦЬКИЙ МАЙСТЕР,                                            ЯКИЙ ВРАЗИВ СВІТ

 27 СІЧНЯ 2020 РОКУ МИНАЄ 105 РОКІВ ВІД ДНЯ НАРОДЖЕННЯ ОДНОГО 
ІЗ НАЙВІДОМІШИХ ГАЛИЦЬКИХ МИТЦІВ ХХ СТОЛІТТЯ, 
УКРАЇНСЬКОГО ХУДОЖНИКА, ГРАФІКА, КЕРАМІСТА ТА МИСТЕЦТВОЗНАВЦЯ 
ЯКОВА ГНІЗДОВСЬКОГО




















Яків Гніздовський походить зі шляхетського роду; навчався у Львівській духовній семінарії (з 1933-о року) та у Варшавській академії мистецтв (з 1938-о, на стипендію Андрія Шептицького). Після початку Другої світової війни навчався в Загребській академії мистецтв. З 1944-о по 1949-й роки перебував у таборі для переміщених осіб неподалік від Мюнхена. З 1949-о року та до самої смерті мешкав в США, переважно в Нью-Йорку; лише у 1956—1958-у роках жив у Парижі, де навчався, а також одружився зі Стефанією Кузан.
На початку своєї творчої діяльності Гніздовський надихався гравюрами Альбрехта Дюрера. Одна із ранніх робіт українського художника “Кущ” (1944) містить елементи стилю, характерного і для пізніших його творів. За цей дереворит у 1950-у році в Міннеапольському інституті мистецтв Гніздовський отримав другу премію.
Митець часто зображав тварин та роСлини, працював у ботанічних садах Нью-Йорка та у Бронкському зоопарку. Зокрема, тут він знайшов вівцю, яка й стала героїнею однієї з найвідоміших гравюр Гніздовського – “Вівця”. Яків Гніздовський малював олійними фарбами й темперою, займався гравюрою, ксилографією, скульптурою малих форм. Дві його картини — “Зимовий пейзаж” і “Соняшник” – прикрашали кабінет президента США Джона Кеннеді в Білому домі.


нальна виставка художника у США. Після 1960-о року авторитет митця зріс; його роботи широко експонувалися у Великобританії, Західній Німеччині, Чехословаччині, Японії, країнах Африки та Близького Сходу. У 1967-у році в Нью-Йорку вийшла мистецтвознавча книга Гніздовського “Пробуджена царівна”.
Твори митця зберігаються у приватних збірках та музеях, зокрема в Конгресовій бібліотеці, Бостонському музеї, Філадельфійському музеї, Університеті Делавер, Університеті Вашингтона, Батлер Інституті, фундації Вудварда, збірці Нельсона Рокфеллера (у США), а також у музеях Японії. В 1990-у році удова художника Стефанія Гніздовська передала в дарунок музеям Києва, Львова, Тернополя, Івано-Франківська, Чернівців кілька десятків робіт Яківа Яковича.

Немає коментарів:

Дописати коментар