вівторок, 7 лютого 2017 р.

14 лютого 2017 року
НА СЛУЖБІ БОГОВІ І УКРАЇНІ
"Не зрадити,а боротися, любити і вірити в Бога"
Патріарх Й.Сліпий
17 ЛЮТОГО 1892 РОКУ  У С.ЗАЗДРІСТЬ ТЕРЕБОВЛЯНСЬКОГО РАЙОНУ 
НА ТЕРНОПІЛЬЩИНІ НАРОДИВСЯ ПЕРВОІЄРАРХ 
УКРАЇНСЬКОЇ ГРЕКО-КАТОЛИЦЬКОЇ ЦЕРКВИ, 
ВЕРХОВНИЙ АРХИЄПИСКОП ЛЬВІВСЬКИЙ І МИТРОПОЛИТ ГАЛИЦЬКИЙ, КАРДИНАЛ
ЙОСИП СЛІПИЙ

Студент духовної семінарії

Ректор Богословської академії
Патріарх і кардинал Йосип Сліпий народився в селі Заздрість на Тернопільщині 17 лютого 1892 року. Після завершення навчання у Львові, Інсбруку (Австрія), Римі й Парижі, став професором і ректором Львівської Духовної семінарії та Богословської академії, утвореної Митрополитом Андреєм Шептицьким у 1933 році. 

1944 р.
В 1930 р. о. Йосиф став дійсним членом Наукового Товариства ім. Т. Г. Шевченка. Був плідним письменником, деякі з його праць нараховують до двадцяти томів. Редагував богословський журнал “Богословія”.
 У 1939 р. Митрополит Андрей висвячує о. д-ра Йосифа Сліпого на єпископа, котрий після його смерті 1 листопада 1944 року переймає провід Української Греко-Католицької Церкви. 
Концтабір №7(Мордовія)
11 квітня 1945 року радянська влада заарештувала Архиєпископа Йосифа. Як політв’язень провів 18 років в етапах, у сталінських тюрмах, таборах особливого режиму, де завдяки непохитній волі здобув ім’я безстрашного свідка віри. На засланні написав твір “Історія Вселенської Церкви на Україні” в 5-ти томах.У 1963 році після втручання Папи Івана XXIII та Президента США Джона Кеннеді, його було звільнено . Приймав участь у ІІ Ватиканському Соборі, де у Базиліці св. Апостола Петра велика духовна аудиторія вітала його як ісповідника віри.

Упродовж наступних двадцяти років Патріарх Йосиф намагався активізувати життя Української Греко-Католицької Церкви на Заході. Він заснував Український Католицький Університет з філіалами в різних країнах світу і збудував церкву святої Софії у Римі, яка стала осередком для українськаї діаспори в Італії.

 
Герб митрополита
Патріарх Йосиф активно працював у царині екуменізму. У червні 1976 року видав пастирське послання “Про послання в Христі”, наголошуючи, що між Православною й Католицькою Церквами немає суттєвої різниці. Патріарх закликав: “Дивімося на своє власне духовне добро, на спасіння наших душ – і тоді буде між нами єдність, в першу чергу на церковному полі, а опісля – на національному й державному! Треба добро церкви й народу ставити вище своєї марної особистої амбіції і своїх особистих чи гуртових користей!”
1963 р
Помер 7 вересня 1984 року. Після Проголошення Декларації про Незалежність України, 27 серпня 1992 року його останки перевезли до Львова, де вони,
 за участю понад мільйона вірних, були поховані в крипті
 Архікатедрального Собору св. Юра.
















Немає коментарів:

Дописати коментар